Taxateur voor hypotheek nodig? Wij helpen je verder!

De hypotheekverstrekker, bij wie je een hypotheek aanvraagt, wil graag een taxatie van de woning. Door de taxatie verplicht te stellen, weet de hypotheekverstrekker zeker dat jouw woning én dus zijn onderpand een bepaalde waarde heeft. Het rapport toont de marktwaarde van de woning. De woning dient als onderpand voor de hypotheek.

1. Hoe vind je een taxateur?

Jouw hypotheekadviseur (of makelaar) kan een taxateur aanraden. Ook kun je online eenvoudig verschillende taxateurs vergelijken. In de meeste gevallen geldt dat de taxatie moet worden uitgevoerd door een erkende en onafhankelijk taxateur. Deze mag dus niet bij de koop betrokken zijn. Verder moet deze de lokale situatie goed kunnen beoordelen.

2. Wat voor soort taxatierapport heb je nodig?

Elke hypotheekverstrekker heeft zijn eigen regels, dit geldt ook voor het taxatierapport. Het kan dus handig zijn om al te weten waar je je hypotheek sluit, voordat je de taxatie laat uitvoeren. De meeste hypotheekverstrekkers accepteren de NWWI taxatie. Dit taxatierapport is gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut. Vraag je een hypotheek met NHG aan? Dan is dit ook het juiste taxatierapport.

3. Wat kost een taxatierapport?

De makelaar en het taxatiebureau mogen eigen tarieven hanteren, deze markt is vrij. Er zijn diverse manieren waarop zij het tarief voor de taxatie bepalen. Veel taxateurs hanteren tegenwoordig vaak vaste tarieven.

Heb je een offerte voor taxatie ontvangen? Controleer dan goed of alle kosten in de prijs zijn opgenomen. Gebruikelijk zijn kadasterkosten of gemeentelijke leges. Moet de taxatie gevalideerd zijn door een bepaald instituut, zoals NWWI? Dan brengt dit ook extra kosten met zich mee. Je weet dan wel zeker dat het rapport voldoet aan de eisen van de hypotheekverstrekker.

Houd er tot slot rekening mee dat voor een spoedtaxatie vaak een ander tarief geldt. Dus neem de taxatie tijdig op in je planning. Deze heb je bijvoorbeeld nodig, omdat je zonder taxatie niet verder kunt met de hypotheekaanvraag bij de hypotheekverstrekker.

4. Zijn de taxatiekosten aftrekbaar van de belasting?

Koop je een appartement of huis en vraagt de hypotheekverstrekker een taxatierapport? Dan zijn deze kosten aftrekbaar bij je belastingaangifte.

5. Wat zijn de financiële gevolgen van een (te) lage taxatie?

Wat als een taxatie lager uitvalt, dan de koopprijs die je hebt geboden aan de verkoper.
Dan kan het zijn dat je zelf een gedeelte moet financieren. Dit doe je door eigen middelen in te brengen of via een schenking van bijvoorbeeld je ouders. Heb je een financieringsvoorbehoud opgenomen? Dan staat hierin dat je onder de koop uit kunt, wanneer de hypotheekverstrekker je de koopprijs en de kosten koper niet kan aanbieden. Houd er wel rekening mee dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen wil je aanspraak maken op een financieringsvoorbehoud. De inhoud van het financieringsvoorbehoud kun je checken bij je makelaar.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Meer artikelen