Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën
We shoppen steeds meer online. Handig, want zo hoef je de deur niet uit. Maar hoe weet je of een webshop betrouwbaar is? En of je veilig online kunt betalen? Wij geven je tips over hoe je veilig online shopt. Zo kun je met een gerust hart je de spullen bestellen die je nodig hebt.
Veilig online shoppen begint bij jouw eigen apparaat. Of dit nu een laptop, smartphone of tablet is; het apparaat moet gebruikmaken van een veilige verbinding. Je eigen 5G-verbinding van je telefoon is een veilige optie, net als je wifi thuis. Het openbare wifi-netwerk van een restaurant of van een metrostation is minder veilig. Wacht daarom met je aankopen totdat je gebruikmaakt van een veilige verbinding. Zorg er ook voor dat je sterke wachtwoorden gebruikt voor accounts waar gevoelige informatie van jou instaat. Zoals je e-mail en je bankieren app.
Een webshop van bekende, grote merken herken je aan een slotje. Zo’n slotje staat links in de balk waar je het URL-adres van de website intypt. Shop je bij een minder bekende of zelfs onbekende webshop? Dan is het verstandig om de betrouwbaarheid van de website te achterhalen. Er bestaan namelijk webshops die zich voordoen als een verkoper, maar in werkelijkheid oplichters zijn.
Zo check je of een website betrouwbaar is:
Je hebt een veilige verbinding, de webshop is betrouwbaar en je hebt een mooi product uitgekozen. Dan is het nu tijd voor de betaling. Met AfterPay kun je achteraf betalen, wanneer je de bestelling hebt ontvangen. Zo vis je dus niet achter het net. Met iDEAL betaal je vooraf. Betaal je met creditcard? Dan heb je in een aantal gevallen aankoopbescherming en kun je het aankoopbedrag (deels) terugkrijgen. Bijvoorbeeld als een product niet of beschadigd geleverd wordt. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je creditcardmaatschappij.
Vertrouw je het niet helemaal? Of lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Luister dan naar je gevoel en ga niet verder met je aankoop.
Eenmaal iets gekocht, is het aan te raden om je aankoopbewijs goed te bewaren. Controleer in je mailbox of je de bestelbevestiging en factuur hebt ontvangen. Soms kan het even duren voordat je deze ontvangt. Twijfel je? Dan kun je voor de zekerheid een printscreen van de pagina maken waarop staat dat je bestelling geslaagd is. Vaak staat daar ook je order- of bevestigingsnummer op. Zo heb je altijd een bewijs van je aankoop.
Vanaf je luie stoel een nieuwe jas kopen. Klinkt simpel en is ook simpel! Maak het jezelf nóg makkelijker door je woning slim te maken. Met deze smart home gadgets tover jij je huis om tot smart home.
Heb je iets besteld, maar duurt het wel erg lang voordat het wordt bezorgd? Dan kun je op onderzoek uit om te achterhalen waar je pakketje blijft. Als je een Track & Trace-code hebt ontvangen, kun je opzoeken waar de bestelling zich bevindt. Wettelijk blijft de verkoper verantwoordelijk voor het product totdat het bij jou bezorgd is.
Onderneem deze stappen als je je pakketje niet hebt ontvangen:
Reageert de webwinkel niet of nauwelijks op jouw poging om contact te zoeken? Dan is het fijn als iemand je helpt bij juridische problemen. Dit heet rechtsbijstand. Met een rechtsbijstandverzekering staat een team van professionele juristen voor je klaar. Zij helpen je met jouw zaak en gaan voor je aan de slag. Vaak is een goede brief al voldoende voor een oplossing. Dreigt de situatie toch uit de hand te lopen? Dan krijg je vanuit een rechtsbijstandverzekering ook hulp bij de vervolgstappen.
Bekijk de Rechtsbijstandverzekering
Valt je aankoop tegen of ontvang je niet wat je hebt besteld? Of ben je in een conflict met de webshop verzeild geraakt? Een Rechtsbijstandverzekering kan je helpen.
Jij en je baas zijn het niet met elkaar eens na een eindejaarsgesprek. Je krijgt je geld niet terug van een online webshop. Of je hebt onenigheid met je buren. Dan kan een rechtsbijstandverzekering nuttig zijn.
Thuis is waar jij en je gezin tot rust komen. Overlast van buren kan dan vervelend zijn en zelfs tot ruzie leiden. We zetten 6 grote ergernissen van buren op een rij én tips om een burenruzie zoveel mogelijk te voorkomen. Want, liever een goede buur dan een verre vriend.
Na een paar jaar in een appartement te hebben doorgebracht ga je verhuizen. De huisbaas komt langs voor een inspectieronde. Nu ben je benieuwd wanneer je de borg mag verwachten. Je kijkt in je huurcontract, maar er staat geen periode aangegeven. Wat kun je nu doen? Zelf actie ondernemen of je rechtsbijstandverzekering inschakelen?