Ga direct naar inhoud

Zo haal je dit jaar je financiële doelen

Financieel zijn het geen makkelijke tijden. Hoge energiekosten, dure boodschappen. Wil je dit jaar écht stappen maken met besparen? We helpen je graag op weg.  

Weet wat je uitgeeft

Wil je minder geld uitgeven, dan moet je eerst weten waar het blijft. Het meeste gaat waarschijnlijk naar de huur of hypotheek en je vaste lasten. Hoe geef je de rest uit? Pas als je jouw uitgavenpatroon kent, kun je daarop besparen. Bekijk daarom eerst jouw banktransacties van de afgelopen maand. Of beter nog, van de afgelopen zes maanden. Schrijf op wat je maandelijks uitgeeft aan:

  • Boodschappen
  • Eten en drinken buiten de deur
  • Uitjes en extra's
  • Kleding
  • Nieuwe spullen voor in huis
  • Cadeaus voor anderen

7 tips om dit jaar minder geld uit te geven

Nu je weet wat je uitgeeft, kun je aan de slag. Tijd voor actie dus! We geven je 7 tips waarmee 2024 jouw ultieme bespaarjaar wordt.

1. Bespaar op eten en drinken

Op eten en drinken kun je flink geld besparen. Zeker nu de boodschappen almaar duurder zijn. Houd aanbiedingen in de gaten, maak vooraf altijd een boodschappenlijstje en fiets eens tien minuten verder naar die goedkopere supermarkt. Door slim boodschappen te doen, geef je tientjes minder per maand uit.

Naast boodschappen, gaat er ook elke maand veel geld naar eten en drinken buiten de deur. Is het echt nodig om dat broodje op het station te halen? Of die dure latte bij die hippe koffietent? Eten en drinken buiten de deur is vaak niet nodig. Neem een (thermos)fles drinken mee en smeer thuis een paar broodjes. Dan kom je de dag net zo goed én vooral veel voordeliger door.

2. Winkel altijd met een plan

Het is een basisfout: winkelen zonder doordacht plan. Als je vooraf niet weet wat je wilt hebben, ben je kwetsbaar voor verleidingen. Winkeliers weten precies hoe ze jou meer of duurdere artikelen laten kopen dan je van plan was. Bepaal daarom vooraf wat je nodig hebt als je naar een winkel gaat. Zorg dat je weet waar het aan moet voldoen en wat het maximaal mag kosten. Als je doelgericht winkelt, is de kans veel kleiner dat je spullen koopt die je niet nodig hebt.

3. Doe het zelf

Doe-het-zelven is hip, leuk en een flinke bespaarpost. Die fietsband kun je zelf plakken, dat muurtje witten lukt ook prima en een knoop aan een overhemd zetten, kan iedereen. Het is echt niet zo moeilijk, je moet er alleen tijd voor maken. Door het zelf te doen, houd je een hoop geld in je zak.

4. Koop niet altijd nieuw

Alles wat je nodig hebt, heeft iemand anders al eens gebruikt of gedragen. Gelukkig ligt de tijd waarin tweedehands een vies woord was ver achter ons. Marktplaats, Facebook en Vinted staan vol tweedehands producten. Van auto’s tot kledingkasten, van stofzuigers tot kinderkleding – en alles daartussenin. Kijk dus altijd of het product dat jij nodig hebt ook tweedehands beschikbaar is. Zo kun je minder geld uitgeven, terwijl je toch iets (voor jou) nieuws koopt. En het is nog hartstikke duurzaam ook! Check wel goed de staat van het product, want er zit natuurlijk geen garantie op.

5. Bespaar op abonnementen

Zeg abonnementen op die je niet nodig hebt. En controleer of de abonnementen die je hebt wel passen bij hoe je die gebruikt. Kun je bellen via internet? Dan kun je misschien het aantal belminuten van je abonnement flink terugschroeven. Kijk je televisie via een streamingdienst? Dan kun je je televisieabonnement misschien ook opzeggen. En dat dure abonnement op de sportschool, moet dat echt? Of zou je misschien ook een keer kunnen proberen of hardlopen – want gratis – ook iets voor je is. Deel abonnementen ook als dat mogelijk is. Ruil boeken in de zogenaamde minibiebs die je steeds vaker in buurten ziet. Een kritische blik op je abonnementen kan vaak vele euro’s per maand schelen.

6. Zorg dat je niet rood staat

Rood staan is een kostenpost die veel mensen over het hoofd zien. Je staat er misschien niet bij stil, maar rood staan is eigenlijk een schuld aan je bank. Over elke dag die je rood staat, betaal je rente. Vaak is dat maar een klein bedrag per dag, maar op jaarbasis kan het flink oplopen. Daarom is het aan te raden om zo min mogelijk – lees: liever niet – rood te staan. Bij veel banken kun je de mogelijkheid om rood te staan uitzetten. Een handige stok achter de deur.

7. Start met budgetteren

Vind je het lastig om grip te krijgen op je uitgaven? Start dan met budgetteren. Daarbij maak je aan het begin van de maand potjes voor verschillende soorten uitgaven. Je bepaalt zelf hoeveel je in elk potje stopt. Het doel is om niet meer uit te geven dan er in het potje zit. Op deze manier zie je precies hoeveel je nog over hebt, zodat je minder geld uitgeeft.

Bonustip: zet het apart

Besparen wordt pas leuk als je ziet wat het oplevert! Daarom is onze bonustip: zet (een deel van) het geld dat je bespaart apart. Doe het bijvoorbeeld in een speciaal spaarpotje voor de vakantie. Of spaar totdat je genoeg hebt om ein-de-lijk die jas te kopen die je al zo lang wilt. Of als je echt verder vooruitkijkt: kijk hoe je het kunt gebruiken voor je pensioenopbouw. Een mooie manier om jezelf te belonen voor je goede gedrag. 

Meer geldtips?

Minder geld uitgeven is een goede manier om stap voor stap beter te worden met geld. Wil je meer tips? Lees dan ook onze andere artikelen en laat je inspireren. Zo kun je zelf kiezen welke manier van besparen het beste bij jou past.

Bekijk alle tips


Wil je meer weten?