Ga direct naar inhoud

"Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook goed voor je personeel zorgen"

Marcel Alberts van de duurzame scale-up Healix

Al voordat hij de eerste vacature had uitgezet, wist ondernemer Marcel Alberts: het pensioen van mijn werknemers moet goed geregeld zijn. Toch is het geen onderwerp dat hem heel erg interesseert. De oprichter van de duurzame scale-up Healix is liever met de inhoud bezig, en met zijn maatschappelijke missie. Hoe heeft hij toch werk gemaakt van het pensioen van zijn werknemers?

In iets minder dan twee jaar tijd groeide Healix uit van een avontuurlijk idee naar een goed draaiende scale-up met 22 werknemers. Daarvan werken er 17 in de recyclingfabriek in Maastricht en 5 op kantoor. Officieel is Healix nog een start-up – pas na vijf jaar worden succesvolle start-ups meestal scale-ups genoemd. Toch spreekt de oprichter wel van een scale-up, vanwege de sterke groei in omzet en medewerkers.

Healix maakte een vliegende start, waarbij het hielp dat Marcel al veel ervaring had in de technische textielindustrie. Tien jaar lang was hij bij een groot chemiebedrijf verantwoordelijk voor de verkoop van vezels aan de textielindustrie. Daarbij viel het hem op hoeveel vraag er is naar vezels, terwijl er ook veel worden afgedankt en gedumpt.

Plastic afval

In 2011 richtte hij zijn eerste eigen bedrijf op, gespecialiseerd in het verbeteren van die vezels. Na acht jaar verkocht hij de onderneming. Toen kwam corona. “Ik had veel tijd over en ging me verdiepen in de circulaire economie”, vertelt Marcel. “Zo leerde ik bijvoorbeeld dat er jaarlijks duizenden kilo’s visnetten in het water belanden. Als we zo doorgaan, zwemt er over twintig jaar meer plastic afval in de zee dan vissen.”

Personeel is je meest kostbare bezit, vooral in deze krappe arbeidsmarkt.

Met hulp van investeerders begon hij in januari 2021 zijn huidige bedrijf Healix, dat nieuwe grondstoffen van afgedankte netten en touwen maakt. Die komen vooral uit de landbouw en visserij. Healix verzamelt, sorteert, versnijdt, wast en smelt de materialen tot circulaire polymeren. Die kunnen weer gebruikt worden voor nieuwe visnetten en shampooflessen. Zo draagt de scale-up bij aan het herstel van oceanen.

Gedoe voorkomen

Al snel was zijn eerste werknemer aan boord. “Toen hadden we nog niet meteen een pensioenregeling”, blikt Marcel terug. “Maar ik wist al wel: over een half jaar of jaar gaan we veel mensen aannemen. Dan moet ik iets geregeld hebben.”

Zijn motivatie om aandacht aan pensioen te besteden, had een duidelijke oorsprong. “Bij mijn vorige onderneming had ik eerst geen pensioenregeling voor mijn werknemers”, bekent Marcel. “Toen ik wat meer mensen in dienst nam, begon dat wel te knagen. Met terugwerkende kracht moesten sommigen ook nog extra geld opzijzetten voor later. Dat heeft toen wel wat gedoe veroorzaakt.”

Goede ervaringen met pensioenadviseur

Dit keer wist hij dus: van het begin af aan moet het pensioen in orde zijn. Toch was – en is – het niet zijn lievelingsonderwerp. “Ik weet er gewoon weinig van. Ik ben liever bezig met de inhoud van het vak, en met onze duurzame doelen. Maar als werkgever heb je wel de plicht om goed voor je personeel te zorgen, vind ik. Dat is ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het klinkt cliché, maar personeel is je meest kostbare bezit. Vooral in deze krappe arbeidsmarkt. Zonder onze medewerkers zijn we nergens.”

Maar waar begin je, als je zelf weinig weet van pensioen? “Iemand die ik kende, en goed vertrouwde, raadde me aan contact op te nemen met beuken’essers, een financieel advieskantoor in de regio Zuid-Limburg. Daar had hij goede ervaringen mee.”

Pensioen voor het leven van nu

Wil jij ook goed pensioenplan voor je werknemers? Nationale-Nederlanden biedt twee aantrekkelijke pensioenoplossingen: het Persoonlijk Pensioenplan en het Comfort Pensioen. Daarmee kies jij de pensioenregeling die het beste bij jouw situatie past.

In een spoedcursus werd Marcel bijgepraat over zijn opties als werkgever. Zo kwam hij uit bij een pensioenregeling van Nationale-Nederlanden. “Ik moet zeggen dat ik daar vrij pragmatisch in ben gegaan. We hebben een collectieve pensioenregeling, voor iedereen die bij ons in dienst komt. Ik wilde er zo min mogelijk omkijken naar hebben, maar wel iets goeds aanbieden.”

Uitgebreide informatiesessie

Met zijn pensioenadviseur heeft hij zelf niet veel contact, dat onderhoudt het hoofd van de financiële afdeling vooral. Maar bij belangrijke wijzigingen neemt Raoul Snijders, de pensioenadviseur van advieskantoor beuken’essers, meteen contact op. “Dat geeft rust.” In de personeelsgids van Healix heeft beuken’essers twee alinea’s toegevoegd, met relevante informatie over de pensioenregeling van werknemers. Daarin staan ook handige linkjes en contactgegevens.

Met een duurzame missie heb je per definitie een streepje voor bij jonge mensen.

Daarnaast kijkt de ondernemer positief terug op de uitgebreide informatiesessie die Raoul gaf aan zijn werknemers. “Bijna driekwart van onze medewerkers is jonger dan 30. Veel van hen denken: pensioen, dat zal wel. Dat vind ik ook niet gek, zo was ik vroeger ook.” Toch merkt hij wel dat ze het fijn vinden te weten dát het geregeld is. “En dat ze straks niet met een enorm pensioengat zitten, terwijl ze zich daar helemaal niet bewust van waren.”

Marcel heeft één werknemer boven de 60. Hij is ‘de vaderfiguur’ van het bedrijf. “Met alle machines in onze fabriek is veiligheid belangrijk. Je merkt dat hij daar heel erg op let, en de jongere werknemers aanspreekt als ze beter moeten opletten.”

Niet lullen, maar poetsen

Wat de bedrijfscultuur van Healix typeert? Marcel denkt even na. “Het grappige is dat we de bedrijfscultuur van begin af aan moesten opbouwen. Nieuwe werknemers hebben daar duidelijk hun stempel op kunnen drukken. Ik denk dat we ons vooral typeren door de houding: ‘Niet lullen, maar poetsen.’ Iedereen is proactief en gaat er samen voor.”

Ondanks de krappe arbeidsmarkt heeft hij weinig moeite nieuwe mensen aan te trekken. Daarbij helpt de duurzame missie van Healix enorm, ziet de oprichter. “Je hebt per definitie een streepje voor bij jonge mensen. Ze willen graag een bijdrage leveren aan de maatschappij, en kiezen mede daarom voor Healix.”

Heeft de goede pensioenregeling ook nog een rol gespeeld? “Onbewust misschien wel”, denkt Marcel. “Je laat zien dat je betrokken bent bij je mensen, en het zegt iets over je geloofwaardigheid en professionaliteit.” Zijn tip aan andere start-ups of scale-ups is dan ook: “Denk niet: dat komt later wel. Regel het gewoon goed aan de voorkant, dat voorkomt gedoe achteraf. Geloof mij maar, dat is het helemaal waard.”

Goed werkgeverschap

Marcel hecht veel waarde aan goed werkgeverschap. Jij ook? Met onze Human Capital Planner (HCP) speel je nóg beter in op de behoeften van je werknemers. Deze online dienstverlening geeft je inzicht in je pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden. Zo kun je samen met je adviseur acties ondernemen voor een duurzaam pensioenbeleid.