Ga direct naar inhoud

Trendrapport ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid juni 2023

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van gezonde en vitale werknemers. Toch blijft het ziekteverzuim in Nederland hoog. Een belangrijke verzuimoorzaak? Psychische klachten. Zorgwekkend is vooral de toename in langdurig verzuim onder jongere werknemers door psychische klachten. Met personeelstekorten en het hoge verzuim is het nóg belangrijker om ziekteverzuim te voorkomen.

Alle trends en nieuwe inzichten in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid lees je in het nieuwe trendrapport van Nationale-Nederlanden. In dit artikel vind je in het kort de belangrijkste inzichten uit het trendrapport.

Alles weten over de trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid?

Het hoge ziekteverzuim zorgt voor meer werkdruk

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog. We zijn vaak en lang ziek. Dat zorgt voor extra werkdruk bij de niet zieke collega’s. En vergroot het risico op meer ziekteverzuim. Met de huidige personeelstekorten is er namelijk niet altijd een vervanger te vinden. En misschien was de werkdruk al hoog door de vele onvervulde vacatures. Ook dat zorgt voor extra werkdruk en meer risico op ziekteverzuim.

Psychische klachten: belangrijke verzuimoorzaak

Een belangrijke reden voor langdurig verzuim? Psychische (werkgerelateerde) klachten. Vooral onder jongvolwassenen is dit zorgwekkend. Daar zien we een toename in langdurig verzuim door psychische klachten. Een verstoorde werk-privébalans en personeelstekort zijn volgens werkgevers en werknemers belangrijke oorzaken van psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek dat Markteffect voor ons deed onder ruim duizend werkgevers en duizend werknemers in Nederland.

Een gezonde werkdruk is prima. Maar als die druk omslaat in ongezonde werkstress, kan dat leiden tot ziekteverzuim.

Werken, sporten, ouderschap, een sociaal leven: veel mensen willen alle taken goed combineren. Die combinatie kan voor te veel stress zorgen. Ziekteverzuim door stress kun je vaak voorkomen. Door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. Deze acht tips om werkstress te voorkomen helpen je op weg.

Werkgevers en werknemers vinden het lastig om het gesprek aan te gaan over gezondheid

Uit het onderzoek dat Markeffect deed blijkt dat werkgevers zich verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van werknemers. Toch ervaren werknemers nog onvoldoende aandacht of middelen om verzuim te verkorten of voorkomen. Wat werkgevers en werknemers vooral lastig vinden? Om het gesprek aan te gaan over psychische en lichamelijke gezondheid. Bijvoorbeeld omdat de werkgever niet goed weet wat hij wel en niet mag vragen. Terwijl een goed gesprek juist belangrijk is om ziekteverzuim te kunnen voorkomen.

Als werknemers ziek zijn gelden er veel regels over wat je als werkgever mag vragen. Maar met je gezonde werknemer kun je altijd het gesprek aangaan of je ergens mee kunt helpen om de gezondheid te verbeteren.

Het is belangrijk om gezondheid bespreekbaar te maken op de werkvloer. We moedigen werkgevers en werknemers aan vaker met elkaar in gesprek te gaan over gezondheid. Tips die je daarbij kunnen helpen vind je op nn.nl/hoegaathet.

Meer weten over het onderzoek onder werkgevers en werknemers?

Hoe staat het met arbeidsongeschiktheid in Nederland?

Het aantal WIA-aanvragen is voor het eerst in jaren licht gedaald en dat is goed nieuws. Maar met het hoge ziekteverzuim en de toename van de verzuimduur in 2022, verwachten we vanaf 2023 weer een stijging in de WIA-instroom. Extra zorgelijk is dat er steeds meer jongere werknemers in de WIA dreigen te belanden.

We kunnen het ons als samenleving niet veroorloven deze jonge mensen langdurig aan de kant te laten staan. Met het oog op de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt hebben we ze hard nodig.

Een ander punt van aandacht rond de WIA? De werkvoorraad bij UWV blijft hoog ondanks diverse maatregelen om de wachtrijen voor een WIA-keuring te verminderen. In 2022 deed UWV 5% minder keuringen dan in 2021. UWV heeft onvoldoende capaciteit om alle keuringen uit te voeren. Met als gevolg dat veel mensen, werknemers én werkgevers, te lang in onzekerheid blijven.

Meer weten over de WIA-ontwikkeling in Nederland?

Verzuim voorkomen: hoe pak je dat aan?

Het hoge ziekteverzuim heeft dagelijks sociale, medische, organisatorische en economische gevolgen. Een groot probleem voor werkgevers én werknemers. Het is steeds belangrijker om ziekteverzuim te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan? Ga aan de slag met acht tips om ziekteverzuim te voorkomen. Wil je nog meer tips voor gezonde werknemers? Bekijk ze op ons kennisplatform op nn.nl.

Onze oplossingen voor ziekteverzuim

Bij Nationale-Nederlanden helpen we ziekteverzuim te verkorten en voorkomen. Zodat werknemers zoveel mogelijk gezond aan het werk blijven. Vandaag en morgen. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.

Wil je meer weten over onze verzuimoplossingen? Bekijk onze verzuimverzekering of het preventiepakket.