Ga direct naar inhoud

Een workation voor je medewerkers? Dat zit zo

Sinds we meer hybride werken, is het een populair fenomeen: de workation. Dat is niet voor niets. Een werkvakantie is namelijk een goede manier om je werknemers gezond, vitaal en gemotiveerd te houden.

Wat is een workation?

Een workation is een combinatie van werken en een vakantiegevoel. Een paar jaar geleden hadden weinig mensen nog van een workation gehoord, maar sinds de coronapandemie is werken op afstand voor veel werknemers en werkgevers heel normaal. Zolang je een goede internetverbinding hebt, kun je in veel beroepen werken waar je wilt. Dat kan thuis of op kantoor zijn, maar ook vanaf een vakantieadres in binnen- of buitenland. Medewerkers die voor een workation kiezen, hoeven geen vakantiedagen op te nemen, omdat het werk gewoon doorgaat. Ze verplaatsen hun werkplek gewoon naar een meer ontspannen of inspirerende omgeving.

Vaak zijn het individuele medewerkers die op workation gaan. Ze werken bijvoorbeeld een paar weken lang ergens aan de kust, of in een mooie Europese stad. Maar als werkgever kun je ook een groepsreis regelen voor een team, afdeling of zelfs het hele bedrijf.

Waarom zou je als werkgever een workation toestaan?

Vraag jij je af waarom je een medewerker op workation zou laten gaan? Misschien zie je er de voordelen niet van in en vrees je dat er van werken weinig terechtkomt. Toch hoef je daar niet bang voor te zijn. Een workation is een ideale manier om te investeren in het welzijn van je personeel. Met een workation geef je je werknemers de kans om hun dagelijkse routine te doorbreken, op te laden en inspiratie op te doen in een nieuwe omgeving. Dat werpt absoluut z'n vruchten af voor hun prestatie en dus ook voor jouw bedrijf. Want tevreden en vitale werknemers zijn productiever, minder vaak ziek en meer betrokken bij je organisatie.

De voordelen van een workation op een rij

Een workation heeft voordelen voor je werknemers én voor jou als werkgever. Dit zijn de belangrijkste:

Gezonde, gemotiveerde werknemers

Stress en burn-outs zorgen voor veel ziekteverzuim. Workations zijn een manier om de stress bij je werknemers te verminderen en bij te dragen aan hun welzijn in het algemeen. Ze werken op een compleet andere plek met veel vrijheid, waar ze vaak meer lichaamsbeweging krijgen. Denk hierbij aan wandelen in het bos, zwemmen in zee of het verkennen van de buurt. Ze krijgen veel indrukken om te verwerken, waardoor ze zorgen makkelijker loslaten. Allemaal goed voor hun mentale en fysieke gezondheid. Tegelijkertijd maak je de gemiddelde werknemer erg blij als je de mogelijkheid tot een werkvakantie aanbiedt. Hoe blijer je medewerker, hoe gemotiveerder die is om goed werk te leveren én om bij jouw bedrijf te blijven werken.

Verhoogde productiviteit en creativiteit

Een nieuwe omgeving zorgt voor een frisse blik en nieuwe ideeën. Dankzij die inspiratie (en het plezier dat erbij komt kijken) verzetten je medewerkers op workation vaak meer werk dan normaal. Ook de vaak rustigere werkplek helpt daarbij. Stel bijvoorbeeld dat een medewerker een drukke gezinssituatie heeft en thuis en op kantoor veel afleiding ervaart. Je geeft haar de kans om een weekje op Terschelling te werken. Daar kan ze overdag ongestoord en productief werken. 's Avonds geniet ze van de rust en het strand. Na een week heeft je medewerker een hoop werk verzet en komt ze opgeladen thuis.

Teambuilding

Gaan er meerdere collega's samen op workation? Een beter teambuildingmoment is er bijna niet. Als het werk erop zit, gaan ze niet naar huis, maar brengen ze samen extra tijd door. Ze eten samen, maken uitstapjes en slapen misschien wel in hetzelfde appartement. Zo leren ze elkaar op een andere manier kennen en wordt hun band versterkt. Dat teamgevoel is een belangrijke bron van motivatie, betrokkenheid en werkplezier.

Aantrekken en behouden van personeel

Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor werknemers, en een workation is daar een van. Als je workations toestaat, laat je zien dat je een flexibele werkgever bent die jouw personeel de nodige vrijheid geeft. Werknemers waarderen dat. Zet jezelf zo op de kaart en je hebt een belangrijk streepje voor op de concurrentie.
Willem Bos, creatief directeur bij een recruitmentbureau, beaamt dit. "De workation is een krachtig middel om werknemers te behouden of aan te trekken. De wensen van werknemers verschuiven en zeker bij een krappe arbeidsmarkt moet je hier als werkgever mee experimenteren."

De nadelen van een workation

Natuurlijk brengt een workation ook uitdagingen met zich mee. Houd rekening met deze mogelijke nadelen:

  • Communicatie en toezicht op afstand. Hoe houd je zicht op het werk van je medewerker als die zich in een ander land bevindt? En wat als er geen goede wifi is, of er tijdsverschillen zijn? Dat maakt de communicatie ingewikkelder. Denk hier vooraf over na en maak goede afspraken over bereikbaarheid en deadlines.
  • Extra kosten. Gaat er een hele afdeling op workation? Dan kunnen de reis- en verblijfskosten aardig oplopen. Je kunt ervoor kiezen om zelf voor die kosten op te draaien of de werknemers (een deel) te laten betalen. Vaak betalen werkgevers de accommodatie, het eten en een aantal groepsactiviteiten, maar dat is helemaal aan jou.
  • Vagere grens tussen werk en privé. Het gevaar bestaat dat werknemers moeite hebben om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en vrije tijd. Dit kan ervoor zorgen dat ze te veel werken, of daar spanning van ervaren. Aan de andere kant kan het ook zijn dat er op een workation meer afleidingen zijn dan thuis. Misschien is de verleiding bijvoorbeeld groot om aan het zwembad te gaan liggen. Het is dus belangrijk dat je werknemers een goede balans vinden tussen werk en privé.

Wat zijn goede workation-bestemmingen?

Voor een leuke workation hoeven je medewerkers echt niet het vliegtuig te pakken. Denk aan een verblijf aan de Nederlandse kust of in het bos, zoals op de Waddeneilanden of de Veluwe. Overal zijn wel goede vakantiehuisjes te vinden met de nodige faciliteiten, zoals goede wifi. In het buitenland zijn Europese steden als Antwerpen en Berlijn bijvoorbeeld populair. Pluspunt: deze zijn goed bereikbaar met de trein.

Management- en adviesbureau NEUF & Associates ging met alle collega's een weekje naar Gorssel in Gelderland. "De locatie in Gorssel is niet voor niks gekozen," vertelt ondernemer Hans van Dijk. "Zowel binnen als buiten kun je ervoor kiezen om je bij collega’s te voegen of je juist af te zonderen. Er ontstaat veel ruimte voor informele afstemming. Tussen het werken door kun je chillen in een hangmat, tafeltennissen en wandelen of fietsen in de prachtige groene omgeving."

Zo regel je een succesvolle workation voor je medewerkers

Overweeg jij een workation te organiseren voor je medewerkers? Dit is hoe je dat aanpakt.

  1. Bepaal het doel en de duur. Wat wil je met de werkvakantie bereiken? Gaat het om teambuilding, of wil je mensen vooral inspireren? En hoelang moet het duren?
  2. Kies de bestemming. De locatie moet inspirerend zijn, maar ook praktisch. Denk aan bereikbaarheid, duurzaamheid, een veilige en goede internetverbinding en een rustige werkomgeving.
  3. Maak duidelijke afspraken. Vertel je werknemers op tijd over de workation en wat je verwachtingen zijn. Belangrijk: houd de workation vrijblijvend, maak er geen verplichting van. Misschien zijn er wel collega's met jonge kinderen die helemaal niet langer weg van huis willen of kunnen zijn. Ook tijdens de workation zijn goede afspraken belangrijk, bijvoorbeeld over beschikbaarheid. Hoeveel uur wordt er gewerkt en wanneer?
  4. Creëer een balans tussen werk en ontspanning. Moedig werknemers aan om ook te genieten van de omgeving en vrije tijd te nemen. Organiseer eventueel teambuildingactiviteiten waar mensen aan mee kunnen doen als ze dat willen.

Tevreden en vitale werknemers

De conditie van werkend Nederland gaat hard achteruit. Daarom doen we er bij Nationale-Nederlanden alles aan om medewerkers mentaal en fysiek fit te houden. Met onze collectieve zorgverzekering zijn je werknemers niet alleen verzekerd, maar hebben ze ook veel extra voordelige opties om uit te kiezen.