Ga direct naar inhoud

Nationaal Archief

Onze samenwerking met het Nationaal Archief

Nationale-Nederlanden is sinds 2016 toegetreden tot de ‘Captains of History’. Daarmee ondersteunen we Het Genootschap van het Nationaal Archief om de geschiedkundige collectie en verhalen van het Nationaal Archief voor een breed publiek toegankelijk te maken. Onze steun maakte het voor het Nationaal Archief mogelijk om de volgende tentoonstellingen te organiseren:

Pioniers – Fotografie door vrouwen

1 december 2023 t/m 30 juni 2024
Met ruim 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar bewaart het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw tot en met de jaren 90 van de 20e eeuw wordt getoond dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren. In de tentoonstelling is werk te zien van bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Eva Besnyö, Augusta Curiel, Gerda Taro en Alexine Tinne.

Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu

2021 – 2022
In de archieven van het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. Deze documenten, foto’s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. De tentoonstelling Kòrsou - Curaçao heeft deze archiefstukken gecombineerd met verschillende visies op het eiland. Door de Zikinzá-collectie de bezoeker een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen. De Curaçaoënaars van nu kwamen aan het woord en in beeld in interviews. Daarnaast lieten kunstenaars met hun werk zien hoe zij tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling aan keken: oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur.

De oorlog die bleef

21 februari 2020 – 24 oktober 2021
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n 9 kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland. In de tentoonstelling De oorlog die bleef toont het Nationaal Archief de uitdagingen waar Nederland voor kwam te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s worden persoonlijke geschiedenissen verteld. Ondanks de vrede bleef de oorlog voor velen.

Topstukken in perspectief

2019-2020
In het Nationaal Archief was de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling was de verkiezing van het Plakkaat van Verlatinge tot het Pronkstuk van Nederland. Ook werden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Voor Topstukken in perspectief selecteerde het Nationaal Archief vijftien documenten die sinds jaar en dag als topstuk worden beschouwd. Maar wat maakt deze documenten zo bijzonder? Zijn het wel topstukken voor iedereen? En wat betekenen deze topstukken voor de samenleving van vandaag?

Face to face

2019
Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar? Personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar delen, vertellen samen één verhaal. Laat je meeslepen door unieke portretfoto’s die in verrassende en spannende combinaties worden getoond. Van artiesten als Elvis Presley en André Hazes tot aan stijliconen Audrey Hepburn en Marilyn Monroe.


Onderweg, met de fotograaf op reis

2016/2017
Reizen en fotograferen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren de veranderende wereld en brengen exotische oorden in beeld. Van de turbulente ontwikkelingen in Sudetenland, het onbekende China en Rusland in de jaren ’50 tot mysterieus Latijns-Amerika. Het Nationaal Archief toonde deze unieke foto’s van onder andere Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Luc Timmers, Herbert Ponting, Cas Oorthuys, Sem Presser en Willem van de Poll.