Ga direct naar inhoud

5 tips over belasting terugvragen bijbaan

Elk jaar kun je vanaf maart belastingaangifte doen. Maar krijg je ook belasting terug als je een bijbaan hebt? Als je in loondienst werkt, kun je waarschijnlijk geld terugkrijgen. Wij leggen aan je uit waarom je belasting betaalt en waarom je misschien geld terugkrijgt. Ook geven we je 5 tips om je te helpen bij je belastingaangifte.

Bijbaan en belasting betalen

Vraag jij je af waarom er elke keer een deel van je salaris wordt ingehouden? Als je werkt en loon ontvangt, betaal je iedere maand belasting aan de Belastingdienst. Iedereen met een inkomen in Nederland moet belasting betalen aan de overheid. Bijvoorbeeld van een bijbaan, stage of uitkering. Als je inkomen hebt uit loondienst, kun je loonheffingskorting aanvragen. Je krijgt dan korting op de belasting die je betaalt over je inkomen. Je hoeft dan minder belasting te betalen. Heb je meerdere banen tegelijk? Je kunt de loonheffingskorting maar bij één werkgever aanzetten.

Waarom aangifte inkomstenbelasting met een bijbaan?

Als je in loondienst werkt, betaal je dus belasting. Je werkgever houdt dit automatisch in op je salaris en zorgt ervoor dat jij je loonheffing netjes betaalt. Je vult hiervoor een zogenaamde loonbelastingverklaring in. Als je belasting betaalt heb je ook recht op bepaalde heffingskortingen. Soms heb je recht op meer korting dan je al aan belasting hebt betaald. Dan heb je dus te veel belasting betaald.

Ben ik verplicht om belastingaangifte te doen?

Je bent verplicht om aangifte te doen als de Belastingdienst een aangiftebrief naar je stuurt. Heb je geen brief ontvangen? Dan kan het toch een goed idee zijn om belastingaangifte te doen. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie jongeren met een bijbaan geen aangifte doet. Dat is zonde, want juist jongeren krijgen vaak geld terug.

Belasting terugkrijgen als student

Ben je een student met een bijbaan? Dan hoef je waarschijnlijk geen of minder belastingen te betalen. Studenten kunnen gebruikmaken van de studenten- en scholierenregeling. Je krijgt dan meer loon, omdat je geen of minder loonheffing hoeft te betalen. Wil je gebruikmaken van de studenten- en scholierenregeling? Je kunt dit aanvragen via een formulier bij je werkgever.

Hoeveel geld kun je terugkrijgen?

Hoeveel geld je terugkrijgt is voor iedereen anders. Uit onderzoek blijkt dat jongeren met een bijbaan gemiddeld € 150,- terugkrijgen. Het kan ook meer of minder zijn. De Belastingdienst keert alleen uit vanaf een minimumbedrag. Is het bedrag € 17,- of hoger, dan krijg je ook daadwerkelijk het geld terug. Het kan ook gebeuren dat je belasting moet betalen.

5 tips om belastingaangifte te doen

Wil je belasting terugvragen? Wij geven je 5 tips om op de juiste manier belastingaangifte te doen.

1. Vraag naar je jaaropgave bij je werkgever

Je werkgever is verplicht om jou een jaaropgave te sturen. Een jaaropgaaf of jaaropgave geeft een overzicht van je inkomen van het afgelopen jaar. Maar je vindt ook terug hoeveel belasting en premie er is ingehouden. Dit wordt ook wel loonheffing genoemd.

2. Verzamel alle gegevens die je nodig hebt

Om belastingaangifte te doen heb je een aantal gegevens nodig.

  • DigiD inloggegevens
  • Je jaaropgave
  • Burgerservicenummer
  • Je rekeningnummer

3. Download de app

Je kunt inkomstenbelasting doen via je laptop. Maar je kunt natuurlijk ook de app Aangifte Inkomstenbelasting downloaden. Login met je DigiD en controleer je gegevens. Heb je vorig jaar meer dan één werkgever gehad? Dan vult de Belastingdienst ook dit inkomen al voor je in. In de laatste stap zie je of je belasting terugkrijgt. Heb je alles gecontroleerd? Dan is het tijd om je digitale handtekening te zetten. De Belastingdienst controleert je belastingaangifte.

4. Voor 1 april verstuurd, is voor 1 juli bericht

Als je voor 1 april je aangifte verstuurd, krijg je meestal voor 1 juli al uitbetaald. Fijn als je voor de zomer je geld terugkrijgt. Dan kun je daar weer leuke dingen mee doen, of sparen voor later.

5. Doe je belastingaangifte vóór 1 mei

Vul je belastingaangifte op tijd in. Als je aangifte moet doen, dan moet die voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Is het niet gelukt vóór 1 mei? Dan kun je een boete krijgen. Op tijd invullen dus!

Meer weten over belastingaangifte?

Ben je op zoek naar meer hulp bij je belastingaangifte? Ontdek handige checklists, tips en andere informatie.

Meer over je belastingaangifte